پوشیدن دستکش در شرایط اپیدمی بیماری ها

استفاده صحیح از دستگش و نحوه درست پوشیدن آن در شرایط اپیدمی بیماری های واگیردار مثل کرونا یکی از الزامات و نکاتی است که نه تنها توسط وزارت بهداشت و آموزش پزشکی بلکه توسط تمامی متخصصین و پژوهشگران در این حوزه تاکید شده است . اینکه تا چه اندازه استفاده از دستکش نه تنها در مطب ها و کلینیک های پزشکی و دندانپزشکی بلکه در اماکن و مراکز شلوغ و پرتردد میتواند از انتقال و شیوع بیشتر بیماری های واگیردار از جمله کرونا مفید باشد بر کسی پوشیده نیست ، اما دانستن این نکته که روش استفاده صحیح از آن است که این ایمنی ها را تضمین کرده و در صورتی که به درستی آن را بر دست و یا از دست خارج کنیم ، میتواند مشکلاتی را به همراه داشته باشد ، موضوعی است که در دکتر پلاس با هم بررسی میکنیم.

دستکش مناسب چه ویژگی هایی دارد ؟

هنگام خرید دستکش باید نکاتی را رعایت کرده و این نکته را بدانید که برای خرید دستکش متناسب با نیازهای مختلف گزینه های مختلفی وجود دارد. سطح محافظت ، راحتی ، دوام و موارد دیگر بین انواع دستکش متفاوت است که شامل دستکش های لاتکس ، دستکش نیتریل و دستکش وینیل است. با انتخاب های بسیار زیاد ، تصمیم می تواند گیج کننده باشد ، بنابراین بیایید آنرا تجزیه کنیم و تصور کنیم که چرا انواع مختلفی وجود دارد . پس از درک این مسئله ، روند انتخاب دستکش بسیار ساده تر خواهد شد.

محلول های ضدعفونی

قبل از پوشیدن دستکش ، دستان خود را بشویید

شستن مکرر دست ها با آب و صابون، یکی از مهم ترین روش های پیشگیری از ابتلا به انواع بیماری ها به ویژه ویروس کرونا است و بهتر است قبل از استفاده و همینطور بعد از استفاده از ماسک ها و همینطور قبل از پوشیدن دستکش و بعد از درآوردن آن حتما دستان خود را با آب و صابون بشوییم .

دستورالعمل مشخصی برای شستشوی کامل دست ها وجود دارد که بر اساس آن، شستن کامل دست، لای انگشتان و مچ ها باید طوری صورت گیرد که هیچ نقطه ای از دست از قلم نیفتد. همچنین این شستشو باید حداقل ۲۰ ثانیه به طول بینجامد. بنابراین اگر هر یک از این موارد رعایت نشود، ممکن است شستشوی دست، هیچ تاثیری در احتمال ابتلا به ویروس کرونا نداشته باشد.

نحوه استفاده صحیح از ماسک ها و قرارگیری آن روی صورت چگونه است. حتما بخوانید : استفاده صحیح از ماسک چگونه است ؟

آیا استفاده از دستکش ضرورت دارد ؟

دستکش ها عامل مهمی در پیشگیری از بسیاری از بیماری ها از جمله کرونا و گسترش آن هستند. اما گاهی تصورات اشتباهی از آن ها داریم. بسیاری از افراد به تصور این که استفاده از دستکش، برای پیشگیری از انتقال ویروس کفایت می کند، گاه رفتارهای بسیار پر خطری دارند. گاهی برخی از افراد زمان استفاده از دستکش، به راحتی آن را به صورت خود نیز می زنند. گاهی هم دستکش ها را بدون رعایت اصول بهداشتی در مکان های عمومی رها می کنند. برخی هم فکر می کنند چون دستکش به دست دارند، می توانند با دیگران دست بدهند. از سوی دیگر فراموش نکنید که دستکش ها یک بار مصرف هستند و نباید به طور مکرر از آن ها استفاده کرد. این ها رفتارهای پر خطری هستند که با در دست داشتن دستکش می توانند اتفاق بیفتند.

نحوه صحیح استفاده از دستکش چیست ؟

استفاده از هر وسیله بهداشتی و پیشگیرانه در صورتی که به روش درست خود انجام نشود میتواند مشکلاتی را به همراه داشته باشد . این نکته در مورد دستکش ها نیز صدق میکند و باید برای استفاده از آنها حتما به این نکته توجه داشته باشید که نحوه صحیح استفاده از آن را یاد بگیرد ، برای پوشیدن دستکش کافی است مراحل زیر را با دقت انجام دهید :

مراحل پوشیدن دستگش بطور صحیح چگونه است ؟

پوشیدن دستکش چه فوایدی دارد ؟

این نکته بر کسی پوشیده نیست که کایعات بالقوه عفونی بدن شامل مایعاتی که می توانند حامل ویروس های منتقله از راه خون باشند شامل :خون، منی، ترشحات واژن، بافت ها ،CSF، مایع مفصلی، مایع پلور، مایع آسیت، مایع آمنیوتیک و هر نوع مایع دیگر که آغشته به خون واضح باشد ومایعاتی که ممکن است حاوی سایر ارگانیسم ها باشد شامل: ادرار، مدفوع، استفراغ، خلط و بزاق می باشد ،استفاده صحیح از دستکش علاوه بر اینکه مانع تماس بدن و انتقال آلودگی شود فواید دیگری نیز دارد .

این فواید مهم عبارتند از :

۱- پوشیدن دستکش در تمامی مواردی که امکان تماس با مایعات بدن و یا مناطق مرطوب بدن میرود، آلودگی دست با میکرو ارگانیسم ها را کاهش می دهد.

۲- پوشیدن دستکش هم چنین از شما در برابر بریدگی و سائیدگی پوست دست هنگام کار محافظت می کند.

۳- در معاینه روتین پزشکان یا اقدامات پرستاری شامل گرفتن علائم حیاتی نیازی به پوشیدن دستکش نیست.

۴- هر نوع دستکش بعد از استفاده برای یک بیمار جهت اقدام و معاینه بعدی باید تعویض شده و در این تعویض شستن دست ها الزامی است.

۵- در معاینه سطوح مخاطی مثل دهان و دندان، واژن، رکتوم و ناحیه تناسلی پوشیدن دستکش الزامی است.

۶- چنانچه جهت یک بیمار قسمتی هم چون زخم ها را بادستکش معاینه یا مراقبت می کنید، جهت اقدامی مانند ساکشن کردن ترشحات تراشه همان بیمار باید حتمأ دستکش خود را تعویض نمائید.

اپ اختصاصی مطب باعث افزایش مشتری میشود حتما بخوانید : اپ اختصاصی مطب چه کمکی میکند ؟
نکته مهم شستن دستکش با مواد شوینده و آب و استفاده مجدد از آن صحیح نیست

۷- دستکش لاتکس یا وینیل جهت تماس با مایعات یا سطوح مخاطی بدن لازم است و دستکش های نایلونی مخصوص معاینه بیمار در این مورد کافی نیست.کلیه پرسنل خدماتی که مسئول حمل و نقل نمونه های خون و مایعات بدن هستند باید جهت استفاده از دستکش و شستشوی دست ها بعداز خارج کردن آنها آموزش ببینند، مسئولیت این کار به عهده مسئول بخش است.

۸- هنگام رگ گیری ، تعبیه آنژیوکت، نمونه گیری و … خصوصأ جهت افراد کم تجربه و تازهکار، پوشیدن دستکش الزامی است

۹- در صورت عدم دسترسی به دستکش های مخصوص و مقاوم جهت جراحی های پر خطر از دو جفت دستکش استفاده شود.

انواع ماسک

۱۰- هنگام دستکاری زخم ها، لوله گذاری داخل تراشه، معاینه واژن در خانم های باردار و هرگونه اقدامتهاجمی شامل نمونه گیری از پلور، مایع مفصلی و …….. حتمأ از دستکش استریل استفاده کنید.

۱۱- ساکشن ترشحات تراشه حتمأ باید با دستکش تمیز امکان پذیر خواهد بود در صورت شک به تمیزی دستکش ها،از دستکش استریل استفاده نمائید.

۱۲- در تماس با بیمارانی که شامل ایزولاسیون تماسی می شوند، حتمأ از دستکش استفاده کنید و بعد از خارج کردن دستکش ها حتمأ دست هایتان را بشوئید

پس این نکته را به خاطر داشته باشید که :

اگر دستکش به دست دارید، از تماس آن با سر و صورت خود جدا خودداری کنید. همچنین دستکش ها را پس از آن که به صورت پشت و رو از دست خارج نمودید، حتما در سطل زباله بیندازید. توجه کنید که تحت هیچ شرایطی با هیچکس تماس فیزیکی نداشته باشید و از دست دادن، جدا خودداری کنید. با رعایت همین نکات ساده و آموزش آن به سایر افراد میتوانیم قدمی در کنترل بیماری های ویروسی و همه گیر برداشته و یک قدم به سلامتی جامعه نزدیک شویم .

فروش محصولات محافظتی پزشکی