بازگشایی مدارس

بازگشایی مدارس در سال تحصیلی ۱۳۹۹-۱۴۰۰ و نگرانی ها پیامون شیوع بیماری کرونا و درگیر بودن بسیاری از خانواده ها با این بیماری باعث به وجود آمدن شرایطی شده با دولتمردان در وزارت آموزش و پروش و همچنین وزارت بهداشت بررسی های لازم برای چگونگی بازگشایی مدارس و شروع سال تحصیلی جدید شده است .

آموزش و پروش در ماه های گذشته موضع فعال و موثری را در ارائه خدمات آموزشی در پیش گرفت . تجارب به دست آمده از گذشته و ملاحظه و مطالعه تجارب جهانی تصویر روشن تری را برای برنامه ریزی در پیش گرفته است .به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از مرکز اطلاع‌رسانی و روابط عمومی وزارت آموزش‌وپرورش، با توجه به ادامه‌دار بودن شیوع بیماری کووید ۱۹ در آغاز سال تحصیلی جدید و لزوم در نظر گرفتن فرض‌های متفاوت و اقدامات متناسب در وضعیت‌های سه‌گانه (سفید- زرد – قرمز)، از سوی آموزش‌وپرورش شیوه نامه بازگشایی مدارس در سال تحصیلی جدید به ادارات کل استان ابلاغ گردید.

شیوه نامه بازگشایی مدارس

بر اساس بندهایی از این شیوه نامه حضور مداوم و فعال مدیر و تمام همکاران در شبکه آموزش دانش‌آموزی شاد به‌عنوان بخشی از محیط کار، شناسایی، ثبت‌نام، آموزش و نگهداشت تمام دانش آموزان مدرسه و عضویت آن‌ها در شاد، اصلاح اطلاعات و مشخصات همکاران و دانش‌آموزان مدرسه در سناد برای تشکیل کلاس‌ها در بستر شاد، تعیین روش دسترسی دانش آموزان به هر‌یک از روش‌های آموزشی متناسب با شرایط و اقتضائات هرکدام از آن‌ها، پایش مستمر کیفیت ارتباط و تعامل دانش‌آموزان با معلمان و دبیران و کنترل مستمر و مداوم جریان آموزش تک‌تک دانش آموزان با روش‌های ذکرشده مشخص شده.

انواع-ماسک

همچنین این موارد در وضعیت‌های سه‌گانه، تعامل و ارتباط بین خانواده‌ها و دانش‌آموزان با استفاده از فرصت‌های مختلف حضوری، غیرحضوری و مجازی، ضدعفونی مستمر کلاس‌ها، سرویس‌های بهداشتی و محیط مدارس با مشارکت اولیا و نهاد‌های مسئول، نظارت بر وضعیت بهداشتی سرویس‌های ایاب و ذهاب دانش‌آموزی و توجیه والدین، تعامل مستمر با راهبران آموزشی، کارشناسان معین و مسئولان ادارات آموزش‌وپرورش و حضور مستمر مدیر و کارکنان اجرایی مدرسه در محل کار در تمام‌ روزهای کاری هفته در تمام و وضعیت‌ها به‌عنوان شرح وظایف مدارس در سال تحصیلی جدید در نظر گرفته‌ شده است.

با توجه به مصوبه ستاد ملی مدیریت کرونا، فعالیت رسمی مدارس در سال تحصیلی جدید به‌صورت حضوری و غیرحضوری از ۱۵ شهریورماه ۹۹ با رعایت شرایط و ضوابط اعلام‌شده آغاز خواهد شد.

متن تکمیلی این شیوه نامه را از اینجا بخوانید

وضعیت تقسیم بندی کلاس در شرایط مختلف

براساس این شیوه نامه در وضعیت زرد و در صورت ضرورت تقسیم دانش‌آموزان و نوآموزان یک کلاس به دو گروه به‌منظور رعایت فاصله‌گذاری الزامی است. مدیر مدرسه موظف است دانش‌آموزان و نوآموزان هر کلاس را با توجه به مساحت کلاس و تعداد دانش‌آموز و نوآموز به‌گونه‌ای توزیع کند که حفظ حداقل فاصله مورد انتظار مطابق پروتکل‌های بهداشتی امکان‌پذیر باشد بنابراین ممکن است در وضعیت زرد مدارس با حضور تمام یا بخشی از دانش‌آموزان و نوآموزان دایر باشند در این صورت لازم است؛ مدیران مدارس از سامانه شاد برای انجام فعالیت‌ها و تکالیف درسی نوآموزان یا دانش‌آموزان با نظارت و هدایت والدین و ارائه بازخورد توسط معلمان آن‌ها استفاده شود و در زنگ تفریح در شرایط آموزش‌های حضوری تراکم دانش‌آموزان و نوآموزان را در رفت‌وآمد در حیاط مدرسه کاهش دهند.

همچنین در وضعیت قرمز فعالیت‌های آموزشی و تربیتی به‌صورت مجازی در سامانه شاد یا با استفاده از سایر روش‌ها متناسب در تمام‌روزهای هفته انجام می‌شود در این وضعیت حضور و غیاب دانش آموزان و نوآموزان، ارائه درس جدید، ارزشیابی، تعیین تکالیف و سایر فعالیت‌های مرتبط با فرآیند آموزش و یادگیری در سامانه شاد استمرار می‌یابد.

وضعیت سه گانه سفید ، زرد و قرمز چیست ؟

با ورود ویروس کرونا به ایران ، مسئولان ستاد ملی مقابله با کرونا به تبعیت از سازمان بهداشت جهانی و به منظور مدیریت هر چه بهتر شهرها و استان ها نسبت به شیوع بیماری ، کشور را با رنگهایی مشخص و تقسیم بندی کردند . در واقع براساس این رنگ ها که عبارتند از سفید ، زرد و قرمز ، در استان ها و شهرستان ها میتوان به مزان ابتلا ، مرگ و میر و شیوع ویروس را تشخیص داد . با توجه به این که وضعیت تعطیلی و یا دایر بودن مدارس و چگ.نگی بازگشایی مدارس در شرایط بحران همه گیری کرونا تابع این شرایط است ، در شیوه نامه حاضر برنامه های آموزش و پروش متناسب با هر وضعیت پیش بینی و ابلاغ شده است :

۱- وضعیت سفید

رنگ سفید نشانه عادی بودن شرایط از حیث شیوع و گسترش کرونا است . در استان ها و شهرستان هایی که از سوی ستاد ملی مقابله با کرونا عنوان وضعیت سفید به آنها اطلاق شده است ، فعالیت های آموزشی و تربیتی به شیوه حضوری آغاز شده و استمرار میابد . با این حال ، با توجه به سیاست رویکرد یادگیری ترکیبی استفاده از آموزش مجازی مورد توجه بوده و با بهره گیری از همه امکانات موجود ، درصدی از آموزش ها متناسب با دوره تحصیلی به صورت آموزش مجازی ارائه خواهد شد .

دستورالعمل فاصله گذاری در آزمون سراسری و سایر آزمون ها حتما بخوانید : فاصله گذاری در آزمون ها و دستورالعمل اجرایی

۲- وضعیت زرد

رنگ زرد نشان از حد متوسط شیوع کرونا و میزان ابتلا و مرگ و میر ناشی از آن در پهنه جغرافیایی کشور است . با توجه به اینکه در این وضعیت به دلیل لعمال سیاست فاصله گذاری اجتماعی ، تداوم فعالیت های آموزشی و تربیتی مداری به شیوه حضوری و با تمام ظرفیت مقدور نخواهد بود ، مدرسه ناگزیر است با تدابیری چون تراکم دانش آموزان در کلاس های درس و یا زوج و فرد کردن حضور دانش آموزان ، جریان یادگیری را مدیریت کند . در این صورت متناسب به شرایط حداقل ۵۰ درصد آموزش ها در بستر مجازی ارائه خواهد شد .

۳- وضعیت قرمز

رنگ قرمز حاکی از وخامت اوضاع به لحاظ شیوع ، ابتلا و مرگ و میر است که همانند دو وضعیت پیشین تشخیص آن در صلاحدید ستاد ملی مقابله با کرونا است . در این وضعیت حضور دانش آموزان در مدارس مقدور نخواهد بود و آموزش و پروش به طور کامل از ظرفیت های آموزش مجازی برای ادامه آموزش و یادگیری بهره خواهد برد . در این نوع از آموزش لازم است مدرسه و معلم برنامه درسی را به صورت غیرحضوری و در بستر مجازی و یا با استفاده از فرصت هایی چون مدرسه تلویزیونی ، آموزش مجازی ر بستر شاد و با بسته های آموزشی و سایر ابزارهای آموزش از راه دور برای مناطق که دسترسی به اینترنت با کیفیت مقدور نیست ، ارائه و مدیریت شود .

سیاست های اجرایی مهم در بازگشایی مدارس

بر طبق این دستور العمل و شیوه نامه به منظور بازگشایی مدارس ، رعایت نکات و موارد زیر لازم و ضروری است :

۱- رعایت پروتکل های بهداشتی و فاصله اجتماعی

رعایت دستورالعمل های بهداشتی که توسط وزارت بهداشت و درمان تدوین و ابلاغ میگردد ، الزامی است .

  • این دستورالعمل ها را باید از منابع رسمی دریافت و به همه عوامل سهیم و موثر اطلاع رسانی کرد
  • باید به دانش آموزان بیاموزید که فاصله گذاری اجتماعی و استافده از ماسک را در مسیر مدرسه ، در زمان ورزش ، زنگ تفریح و … رعایت کنند
  • به همکاران یادآوری شود ، در زمان استراحت و جلسات شورای معلمان فاصله گذاری را رعایت نمایند

۲- گروه بندی مخاطبان

باید تعداد دانش آموزان و معلمانی که با هم در یک زمان و مکان در تماس چهره به چهره هستند ، تا حد امکان به حداقل ممکن برسانید برای تحقق این مورد بایستی :

  • دانش آموزان به نحوی گروه بندی شوند که فاصله اجتماعی مورد تاکید در دستورالعملهای بهداشتی رعایت گردد
  • دانش آموزانی که در یک روز در کلاس نیستند باید به نحوی مدیریت شوند که مشغول به انجام کارهای مرتبز با برنامه درسی خود باشند
  • معلمان بادی برنامه هایی را تهیه کنند که بتوانند از طریق آن متناسب با حضور داشن آموزان در کلاس و در فضای مجازی ، فعالیت های یادگیری آنها را پوشش دهند

بازگشایی مدارس و دستورالعمل های مقابله با کرونا

۳- فرصت ها و قالب های عرضه آموزش

آموزش در سه وضعیت متحمل به یک یا ترکیبی از فرصت های زیر عرضه خواهد شد :

  • آموزش حضوری در کلاس و مدرسه
  • آموزش در بستر شبکه آموزشی دانش آموز
  • آموزش در مدرسه تلویریونی ایران
  • آموزش تجمیعی همراه با ارسال بسته های یادگیری خودآموز
  • سیستم های مدیریت یادگیری ویژه مدارس خاص که مورد تایید و نظارت آموزش و پروش است

۴- شبکه سازی ،تعامل و نظارت

ارتباط و تعامل عوامل و عناصر سهیم و موثر در بازگشایی مدارس و تداوم جریان یادگیری و آموزش ، رکن اصلی موفقیت برنامه هاست . بر این اساس باید اطمینان های حاصل شود :

  • هر سطحی از مدیریت باید با کلیه عوامل زیر مجموعه خود به طور مستمر در ارتباط و تعامل بوده و قادر باشد پیام ها ، توصیه ها و دستورالعمل های جدید را با فوریت ، در بستری قابل اعتماد منتقل نماید
  • هر سطحی زاز مدیریت باید اطمینان حاصل کند که عوامل اجرایی زیر مجموعه پیام ها را به درستی دریافت کرده و بازخورد مناسب را داده است .
  • هر سطحی از مدیریت باید مطمئن شود توصیه ها و دستورالعمل ها به خوبی و بدون نقص اجرا شده و نتایج مورد نظر حاصل شده است .

وظیفه اصلی مدرسه به منظور بازگشایی مدارس در سال تحصیلی جدید

مدرسه رکن اصلی بازگشایی مدارس در سال تحصیلی آینده و عنصر کلیدی تداوم و استمرار آموزش و یادگیری در طول سال تحصیلی در وضعیت‌های سه گانه و روش‌های آموزشی مختلف محسوب می‌شود و متشکل از تمام معاونان، مربیان، معلمان، شورای مدرسه، انجمن اولیا و مربیان، شورای دانش آموزی، بسیج دانش آموزی و انجمن اسلامی دانش‌آموزی است که با مسئولیت مدیر مدرسه علاوه بر وظایف قبلی عهده‌دار مسئولیت‌های زیر است:

  1. حضور مداوم و فعال مدیر و تمام همکاران در شبکه آموزش دانش‌آموزی شاد به عنوان بخشی از محیط کار.
  2. شناسایی، ثبت نام، آموزش و نگهداشت تمام دانش آموزان مدرسه و عضویت آنها در شاد.
  3. اصلاح اطلاعات و مشخصات همکاران و دانش‌آموزان مدرسه در سناد برای تشکیل کلاسها در بستر شاد.
  4. تعیین روش دسترسی دانش آموزان به هر یک از روش‌های آموزشی متناسب با شرایط و اقتضائات هر کدام از آنها.
  5. پایش مستمر کیفیت ارتباط و تعامل دانش‌آموزان با معلمان و دبیران و کنترل مستمر و مداوم جریان آموزش تک تک دانش آموزان با روش‌های ذکر شده در وضعیت‌های سه‌گانه.
  6. تعامل و ارتباط بین خانواده‌ها و دانش‌آموزان با استفاده از فرصت‌های مختلف حضوری،  غیرحضوری و مجازی.
  7. ضدعفونی مستمر کلاس‌ها، سرویس‌های بهداشتی و محیط مدارس با مشارکت اولیا و نهادهای مسئول.
  8. نظارت بر وضعیت بهداشتی سرویس‌های ایاب و ذهاب دانش‌آموزی و توجیه والدین.
  9. تعامل مستمر با راهبران آموزشی، کارشناسان معین و مسئولان ادارات آموزش و پرورش.
  10. حضور مستمر مدیر و کارکنان اجرایی مدرسه در محل کار در تمام روزهای کاری هفته در تمام و وضعیت‌ها.

محلول-های-ضدعفونی

برنامه آموزش و یادگیری در مدارس دوره پیش دبستانی و ابتدایی

با توجه به مصوبه ستاد ملی مدیریت کرونا، فعالیت رسمی مدارس در سال تحصیلی جدید به صورت حضوری و غیر حضوری از ۱۵ شهریور ماه ۹۹ با رعایت شرایط و ضوابط اعلام شده آغاز خواهد شد.

آموزش‌های لازم عوامل اجرایی و آموزشی به ویژه معلمان و مربیان پیش دبستان برای روش‌های متنوع ارائه خدمت تا قبل از آغاز سال تحصیلی به اتمام برسد. این آموزش‌ها می‌تواند در بستر سامانه آموزشی دانش‌آموزان شاد به صورت متمرکز انجام شود. ادارات کل آموزش و پرورش استان‌ها و مناطق نیز می توانند آموزش‌های تکمیلی در این زمینه داشته باشند.

برنامه ریزی، نظارت و کنترل لازم برای ثبت‌نام دانش‌آموزان و نوآموزان و استفاده از خدمات ارائه شده در سامانه آموزشی دانش آموز شاد توسط مدیر مدرسه انجام می‌شود . تغییر وضعیت مطابق با اطلاعیه‌های ستاد ملی مبارزه با کرونا در مورد هر منطقه صورت می‌گیرد؛ لذا شورای مدرسه متناسب با شرایط مدارس و دانش‌آموزان و نوآموزان و با تاکید بر جداول ذکر شده، نحوه تغییر وضعیت و ایفای وظایف و نقش‌های جدید را مدیریت خواهد کرد.

در تنظیم قرارداد سرویس ایاب و ذهاب دانش آموزان و نوآموزان پیش‌بینی‌های لازم در خصوص آثار ناشی از تغییر احتمالی وضعیت سفید، زرد و قرمز در ضمن سال تحصیلی مورد توجه قرار گیرد.

در وضعیت زرد و در صورت ضرورت، تقسیم دانش‌آموزان و نوآموزان یک کلاس به دو گروه به منظور رعایت فاصله‌گذاری الزامی است، مدیر مدرسه موظف است دانش‌آموزان و نوآموزان هر کلاس را با توجه به مساحت کلاس و تعداد دانش‌آموز و نوآموز به گونه‌ای توزیع کند که حفظ حداقل فاصله مورد انتظار مطابق پروتکل‌های بهداشتی امکان‌پذیر باشد. بنابراین ممکن است در وضعیت زرد مدارس با حضور تمام یا بخشی از دانش‌آموزان و نوآموزان دایر باشند.

کلاس‌های درسی کم جمعیت و کلاس‌های درس چندپایه به نحوی که مغایر با پروتکل‌های بهداشتی نباشد با تمام دانش‌آموزان تشکیل و آموزش حضوری به روال معمول برگزار شود. از سامانه شاد برای انجام فعالیت‌ها و تکالیف درسی نوآموزان یا دانش‌آموزان با نظارت و هدایت والدین و ارائه بازخورد توسط معلمان آنها استفاده شود.

مدیران مدارس می‌توانند به منظور مدیریت فاصله‌گذاری فیزیکی در شرایط آموزش‌های حضوری در وضعیت زرد یا توزیع متناسب زنگ تفریح در پایه‌های مختلف، تراکم دانش‌آموزان و نوآموزان را در رفت و آمد در حیاط مدرسه کاهش دهند.

در وضعیت قرمز فعالیت‌های آموزشی و تربیتی به صورت مجازی در سامانه شاد یا با استفاده از سایر روش‌ها متناسب در تمام روزهای هفته انجام می‌شود. در این وضعیت حضور و غیاب دانش آموزان و نوآموزان، ارائه درس جدید، ارزشیابی، تعیین تکالیف و سایر فعالیت‌های مرتبط با فرآیند آموزش و یادگیری در سامانه  شاد استمرار می‌یابد. دستورالعمل تکمیلی ارزشیابی پیشرفت تحصیلی در دوره ابتدایی توسط معاونت آموزش ابتدایی تدوین و ابلاغ خواهد شد.

برنامه آموزش و یادگیری در مدارس دوره اول و دوم متوسطه (نظری)

در صورت عدم امکان ارائه تمام یا بخشی از ساعات آموزش در فضای حقیقی معلمان موظف اند در سقف ساعات ابلاغ هفتگی خود تمام یا بخشی از آموزش ‌ها را در فضای مجازی ارائه کنند به جز دروس کارگاهی. حضور و غیاب دانش آموزان در مدرسه و فضای مجازی مطابق ضوابط مربوط انجام می‌ شود.

انجام وظایف و حضور و غیاب معلمان و کارکنان مطابق برنامه توسط مدیر و در مدرسه و فضای مجازی انجام می‌شود و گزارش های لازم به صورت ماهانه به اداره آموزش و پرورش منطقه ارسال می ‌شود . با توجه به مصوبات ابلاغی ستاد ملی مدیریت کرونا مدارس می‌توانند از ظرفیت روز پنجشنبه به منظور ارائه خدمات آموزشی و تربیتی به دانش‌آموزان استفاده کنند.

ویتامین D و نقش آن در تقویت سیستم ایمنی بدن حتما بخوانید : آیا ویتامین D برای مقابله با ویروس گرونا مفید است

در همه روش‌های اجرایی آموزش حضوری، غیر حضوری نیمه حضوری و تراکمی معلم مربوط دارای ابلاغ اعم از موظف و غیر موظف مکلف به رصد مستمر، مستندسازی و ثبت وقایع در سامانه‌های پیش‌بینی شده، کنترل و تسهیل فرایند یاددهی و یادگیری دانش‌آموزان ارزشیابی، و… بوده و وظایف خود را تا پایان سال تحصیلی پیگیری می‌کند.

ضروری است معلمان با انجام ارزشیابی آغازین در نخستین روزهای آموزش، برنامه‌ریزی لازم را برای جبران کاستی‌های احتمالی و تعیین نقطه شروع فعالیت آموزشی انجام دهند . مجموع ساعات برنامه ریزی شده، حضوری، نیمه حضوری، غیرحضوری و تراکمی معلمان نباید کمتر از ساعات تعهدها برای تدریس اعم از موظف و غیر موظف در هر هفته باشد.

مدیران مدارس موظف اند در روش‌های تعیین شده توسط وزارت آموزش و پرورش برای ارائه خدمات آموزشی و تربیتی در فضای مجازی استفاده کنند . زمان هر جلسه آموزش غیر حضوری در فضای مجازی در دوره متوسطه ۳۵ دقیقه است.

ارائه فعالیت‌های آموزشی و تربیتی در مدارس بزرگسالان، آموزش از راه دور و ایثارگران در سه  وضعیت سفید، زرد و قرمز مطابق مصوبات ستاد ملی مدیریت کرونا و مشابه مدارس روزانه است . با توجه به سیاست‌های توسعه و آموزش‌های مهارتی در دوره اول متوسطه توصیه می‌شود درس کار و فناوری و فرهنگ و هنر در برنامه هفتگی در یک روز ارائه شود و در حد امکان اجرای برنامه‌های آتی مهارت آموزی به شیوه‌های تراکمی تجمیعی در این زمینه مهیا شود .

در وضعیت قرمز با توجه به ضرورت کوتاه شدن زمان آموزش در فضای مجازی مدارس نوبت اول شیفت صبح و مدارس نوبت دوم شیفت عصر می‌توانند زمان آموزش دروس را مطابق جدول ذیل برنامه‌ریزی کنند بدیهی است در هر حال برنامه‌های مدارس تغییری نخواهد کرد و فقط شروع پایان آموزش در چهار وقت توزیع شده و امکان توزیع بار ترافیکی و بهبود کیفیت را فراهم خواهد کرد.

مدارسی که برنامه هفتگی کلاس‌های خود را بیش از سه زنگ تنظیم کرده باشند با تغییر در ساعت شروع فعالیت کلاس‌ها و زمان استراحت ظرفیت لازم را برای اجرای آموزش فراهم کنند؛ به نحوی که قبل از شروع زمان آموزش کلاس‌ها در وقت دوم در هر نوبت، تدریس معلمان خاتمه یابد.

 

فروشگاه دکتر پلاس